Zoals beloofd geven we je de komende maanden een kijkje achter de schermen bij de voorbereiding voor onze voorstelling Binnenstebuiten. Deze voorstelling is op 23 en 24 juni 2018 te zien in theater Cool. Deze week gaat onze blog over kostuums.
Wat trekken we aan?
Dat is vaak de eerste vraag die door kinderen wordt gesteld. Zelfs als er nog geen danspas is geoefend. We hebben daarop niet altijd een pasklaar antwoord. Er zijn maar liefst 450 kostuums nodig om alle dansers aan te kleden! Dus je begrijpt dat er niet meteen voor elke dans kostuums op maat klaar hangen. Het begint met het inventariseren van ideeën in overleg met de choreograaf/docent die de dans maakt. De ideeën variëren van een kleur of beelden tot duidelijke tekeningen. Daarmee gaan we aan de slag.
Struinen door de kostuumcollectie
Balletschool Heerhugowaard heeft inmiddels een uitgebreide kostuumcollectie opgebouwd. Een groot deel hiervan is speciaal ontworpen en gemaakt voor eerdere voorstellingen. Met de ideeën die we hebben gaan we op zoek naar geschikte kleding. Is er kleding die we zo kunnen gebruiken of kunnen we bepaalde items gebruiken als basis voor een nieuw kostuum? Geschikte kleding wordt bij elkaar gezocht en voor elke les klaargezet in de studio’s om te kunnen doorpassen.
De eerste keer passen
Tijdens de lessen wordt er gepast. Het gordijn gaat dicht want voor de wachtende ouders in de hal moet het natuurlijk nog even een verrassing blijven. Het passen van de kleding is een heel karwei, maar tegelijkertijd ook een bijzonder moment. Want iedereen beseft: we werken naar de voorstelling toe! Leerlingen denken enthousiast met ons mee en komen soms met nieuwe ideeën.
Soms hebben we mazzel en zijn de kostuums voor een groep in één keer compleet. Andere keren blijkt dat een kostuum totaal niet past bij het idee dat we hadden en moeten we op zoek naar iets anders. En vaak kunnen we bestaande kostuums voor een deel gebruiken maar moeten ze bijvoorbeeld worden ingenomen, moeten er een paar worden bijgemaakt omdat er niet genoeg zijn, óf ze worden gepimpt! Dan wordt het een ‘oud’ kostuum in een nieuw jasje.
Hulptroepen
De eerste paar groepen hebben afgelopen week gepast, maar we zijn er nog lang niet! Zodra voor alle groepen duidelijk is wat er nog nodig is, wordt er een boodschappenlijstje gemaakt. Bij collega balletscholen wordt gekeken of een deel van de kostuums misschien gehuurd kan worden. Een ander deel zal gekocht worden. De rest maken we zelf. Daarvoor worden eerst alle benodigde stoffen en fournituren ingekocht. Dan wordt er zoveel mogelijk voorbereid (patronen tekenen, stoffen knippen, spelden) want op zondag 18 maart is de inmiddels traditionele naaizondag voor de voorstelling. Enthousiaste vrijwilligers (moeders, oma’s en tantes) zullen op deze dag nieuwe kostuums maken of oude kostuums aanpassen. Een enorme klus en we zijn dan ook heel blij met alle aangeboden hulp! Je kunt je trouwens nog aansluiten (vaders die goed met de naaimachine kunnen omgaan zijn natuurlijk ook welkom!). Samen komen we steeds een stapje dichter bij de voorstelling!